Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου ανήμερα του Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε η γιορτή από τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας. Στις 10.30 οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο χώρο του σχολείου με μία χαρούμενη διάθεση αλλά και μια θλίψη για το τραγικό γεγονός που συγκλόνισε τον ελληνικό χώρο το 1973, όταν τάνκς είχαν κατακλείσει την Αθήνα και είχαν παραταχθεί μπροστά από το Πολυτεχνείο. Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973 τανκ επιτίθεται στους περίπου 2500 φοιτητές που έχουν καταλείψει τον πολυτεχνικό χώρο του ΕΜΠ,  την μόνη Ελλάδα που ήταν ελεύθερη. Η Χούντα των Συνταγματαρχών του 1967 είχε πλέον αρχίσει να τελειώνει ...
Η εορταστική επέτειος του Πολυτεχνείου άρχισε, λοιπόν, με το λόγο του Διευθυντή του σχολείου. Στην συνέχεια οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα και διάβασαν πεζά κείμενα που γράφτηκαν για τις "μέρες του Νοέμβρη", παρουσιάζοντας το χρονικό των τεσσάρων ημερών που συγκλόνησαν την Ελλάδα. Η χορωδία  απέδωσε τραγούδια σχετικά με το Πολυτεχνείο, όπως ήταν «ο Δρόμος», το «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί». Τη χορωδία  συνόδευαν τα μουσικά όργανα της ορχήστρας.
Μετά το τέλος, μας έχουν μείνει οι αναμνήσεις της όμορφης σχολικής μας γιορτής, αλλά και το πικρό συναίσθημα σχετικά με τον άδικο χαμό των φοιτητών στις 17 Νοεμβρίου 1973.



Γαλανάκη Σοφία, Γαλανάκης Γιάννης, Ευσταθίου Μαρία - Καλλιόπη




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου