Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ (6)


Η χρήση του επαίνου


Επικοινωνιακά ο σπλαχνικός Πατέρας της παραβολής ακολουθεί τα εξής βήματα: έπαινος, εκδήλωση αγάπης, απομάκρυνση συναισθημάτων ανασφάλειας, επίκληση αδελφικών αισθημάτων. Όλα αυτά τα βήματα είναι απαραίτητα και σε μια οποιαδήποτε διαδικασία επικοινωνίας με επαναστατημένους και οργισμένους εφήβους της εποχής μας.
Πολύ μεγάλη ειδικά αποτελεσματικότητα έχουν οι έπαινοι[9] σε μια  τέτοια συνάντηση. Ας ακούσουμε τον Άγιο Ισαάκ το Σύρο τον «ξενοδόχο της ερήμου», όπως τον έχουν αποκαλέσει, να μας διδάσκει τη χρήση του επαίνου και της «στάσης υποδοχής» στην «τέχνη» της επικοινωνίας:
«Ανάγκασε τον εαυτό σου, όταν συναντήσεις τον πλησίον σου να τον τιμήσεις πιο πολύ από ό,τι του αξίζει. Φίλησε τα χέρια του και τα πόδια του και κράτησέ τα πολλές φορές με πολλή τιμή και επαίνεσε τον ακόμη και για αρετές που δεν έχει. Και όταν χωρισθείς από αυτόν λέγε γι’ αυτόν ό,τι καλό και τίμιο υπάρχει. Γιατί με αυτούς σου τους τρόπους τον προσελκύεις στο καλό (τον ρίχνεις στο φιλότιμο), και τον αναγκάζεις να ντρέπεται από την προσφώνηση που του απεύθυνες και σπείρεις στην ψυχή του σπέρματα αρετής.
Με τέτοιους καλούς τρόπους… αν αυτός έχει κάποια ελαττώματα, τιμώμενος από σένα δέχεται εύκολα την θεραπεία από σένα ντρεπόμενος για την τιμή που του πρόσφερες. Αυτόν τον τρόπο να ακολουθείς πάντοτε, το να γλυκοχαιρετάς και να τους τιμάς όλους και να μην θυμώσεις κανένα. Ακόμη να μην αποστραφείς κανένα ούτε για την πίστη ούτε για τα αρνητικά  του έργα. Να φυλάγεσαι, ώστε να μην κατηγορήσεις ή να ελέγξεις κάποιον για τα παραπτώματα του, γιατί έχουμε απροσωπόληπτο κριτή στους ουρανούς.»[10]
----------------------------------------------------------------------------------------------------- 
[9] Πρβλ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Εις Φιλιπ. Ομιλία Θ΄, MPG 62.238.44.
[10] Το κείμενο προέρχεται από το βιβλίο Ισαάκ Σύρου, Λόγοι ασκητικοί, Εκδ. το Βυζάντιον, 1991, σ. 129.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου