Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

ΤΣΟΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ο κορυφαίος Έλληνας πολιτικός που προσπάθησε να δημιουργήσει σύγχρονο κράτος. Κράτος δικαίου, με υποδομές που μετέχουν στην οικονομική ανάπτυξη. Παιδεία που να προσφέρει καλλιέργεια αλλά και επαγγελματικές δεξιότητες. Η απόπειρά του για να πραγματοποιηθεί χρειάστηκε να συνάψει δάνεια για να δημιουργήσει την βάση που θα στηριζόταν η Ελλάδα για να αποκτήσει την ώθηση που θα κατέτασσαν στα αναπτυγμένα κράτη, στα ισχυρά έθνη. Η Ελληνική κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να να διαχειριστεί αυτήν την εξέλιξη και οδηγηθήκαμε σε πτώχευση. 
Ο Γεώργιος Τσοκόπουλος είναι ο κατάλληλος συγγραφέας να παρουσιάσει το έργο του Χαρίλαου Τρικούπη. Το βιογραφικό που ακολουθεί το δανειστήκαμε από το ΕΚΕΒΙ, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Ο Γεώργιος Τσοκόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Ξεκίνησε ως συνεργάτης της εφημερίδας Παλιγγενεσία και στη συνέχεια δημοσίευσε άρθρα και κυρίως χρονογραφήματα (κάποτε με τα ψευδώνυμα Φάλσταφ, Φιλέας Φογγ και Ριπ) στις εφημερίδες Αστραπή, Νέον Άστυ (όπου ήταν και αρχισυντάκτης για δώδεκα χρόνια), Νέα Ημέρα, Αθήναι, Καιροί (όπου ήταν διευθυντής τη διετία 1915-1917), Ομόνοια (Αλεξάνδρειας, όπου ήταν διευθυντής τη διετία 1893-1895) και Εστία (όπου ήταν διευθυντής τη διετία 1920-1922). Συνεργάστηκε επίσης με τα περισσότερα αθηναϊκά περιοδικά και ημερολόγια. Στο χώρο της λογοτεχνίας ασχολήθηκε κυρίως με το θέατρο ως συγγραφέας κωμειδυλλίων και δραμάτων, που παραστάθηκαν από το Βασιλικό Θέατρο και θιάσους όπως του Συντάγματος, της Μαρίκας Κοτοπούλη και της Κυβέλης. Γνωστός είναι ωστόσο κυρίως ως συνσυγγραφέας των πρώτων αθηναϊκών επιθεωρήσεων από κοινού με τους Πολύβιο Δημητρακόπουλο (Εδώ κι εκεί – 1905) και Μπάμπη Άννινο (Παναθήναια). Έγραψε επίσης κείμενα για μελοδράματα και οπερέτες, καθώς επίσης θεατρικές μεταφράσεις, ενώ ασχολήθηκε επίσης με την πεζογραφία (διηγήματα, μυθιστορήματα, ιστορικά μυθιστορήματα, παιδικά αναγνώσματα).
                                                                                            

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου