Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ



ΟΙ ΛΑΜΠΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Σάββατο του Λαζάρου
Το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα η εκκλησία μας γιορτάζει την Ανάσταση του Λαζάρου από τον Ιησού. Ο Ιησούς είπε: «Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή. Οι άνθρωποι ξέρουν ότι η ζωή τους είναι στα χέρια του Θεού της αγάπης και ότι αυτός έχει την τελευταία λέξη».
Λουγιάκης Γιάννης- Μαρινάκης Νίκος - Ιωάννου Δημοσθένης

Κυριακή των Βαΐων
Την Κυριακή των Βαΐων η εκκλησία μας γιορτάζει την είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα πάνω σ’ ένα μικρό γαϊδουράκι. Ήταν πράξη συμβολική .Ο Ιησούς αποφασιστικά εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα ως ο ταπεινός και αληθινός Μεσσίας. Θέλει να κηρύξει το Ευαγγέλιό του και να τους καλέσει όλους να δεχτούν το σωτήριο,για τη ζωή τους ,μήνυμα.
Άγγελος Μπεκιόπουλος - Κωνσταντίνος Λαζανάς
 
 
Η Μεγάλη Εβδομάδα
Η εβδομάδα πριν από το Πάσχα ονομάζεται Μεγάλη. Από την Κυριακή των Βαΐων και κάθε βράδυ ψάλλεται στις εκκλησίες ο Όρθρος της επόμενης ημέρας .Έτσι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν τα δραματικά γεγονότα των Παθών του Κυρίου.

Καλούπης Δημήτρης - Καρκάνη Ιωάννα


Μεγάλη Δευτέρα

Τη Μεγάλη Δευτέρα η εκκλησία μας θυμάται δυο γεγονότα: α) τη ζωή του Πάγκαλου (πανέμορφος στο σώμα και στην ψυχή) Ιωσήφ και β) το περιστατικό με την άκαρπη συκιά. Ο Ιωσήφ προεικονίζει το Χριστό και η συκιά συμβολίζει τη Συναγωγή που ήταν άκαρπη από καλά έργα.

Καρυώτη Άσπα - Κοπίτα Κωνσταντίνα



Μεγάλη Τρίτη
Τη Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε δύο παραβολές: α) των δέκα παρθένων και β) των ταλάντων. Η πρώτη ζητά να είμαστε ως πιστοί συνεχώς έτοιμοι έχοντας αναμμένες τις λαμπάδες της πίστης και της φιλανθρωπίας. Η δεύτερη μας θέλει εργατικούς για να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

Κοτανίδου Ουρανία - Κουρουπάκης Γιώργος



Μεγάλη Τετάρτη
Η μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα που κατάλαβε ότι ο Ιησούς ήταν ο Θεός και ,μετανιωμένη για τα λάθη της, άλειψε τα πόδια του με πολύτιμο μύρο ενώ τα έβρεχε με τα δάκρυά της.

Κρικέλης Δημήτρης - Λέγκα Ραφαέλα

Μεγάλη Πεμπτη
Την Μεγάλη Πεμπτη γιορτάζουμε α) τον ιερό νιπτήρα (το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από το δάσκαλο τους) β)το Μυστικό Δείπνο (την παράδοση δηλαδή της Ευχαριστίας από τον Ιησόυ γ)την προσευχή του Κυρίου στον Πατέρα Του δ)την προδοσία του Ιούδα.

Μαρκετάκη Σμαρώ - Καρτσάνης Δημήτρης



ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Οι τέσσερις προηγούμενες μέρες προετοιμάζουν τους πιστούς πνευμάτικα για το θείο δράμα που την κορύφωση του έχουμε την Μεγάλη Παρασκεύη με τα Άγια Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Θέου μας.

Λαμπρόπουλος Νίκος - Κωνσταντίνου Γιώργος



ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Το Μεγάλο Σάββατο γιορτάζουμε την Ταφή Του Κυρίου και την κάθοδό Του στον Άδη,όπου κήρυξε σε όλους τους νέκρους.Σώθηκαν όσοι πίστευσαν σε Αυτόν,ανάμεσά τους ο Αδάμ και η Εύα.

Λίτου Νίκη - Καγγέλη Ανδριάνα



Το βαθύτυερο νόημα των σωτήριων αυτών ημερών είναι οτι ο Κύριος θυσιάστηκε για χάρη μας.Έδωσε τον εαυτό Του ''Αντάλλαγμα τω θανάτω'',θυσιάστηκε δηλαδή για να απαλλαγούν οι άνθρωποι από αυτόν. Σύντριψε με το θάνατο Του το θάνατο και χάρισε την αθανασία και τη δόξα με την εκ νεκρών Ανάσταση.Οι πιστοί συμμετέχουν στο Πάθος Του Χριστού έχοντας την καρδία μας καθαρή.
Χρυσάνθη Μαντά - Ιωάννου Παναγιώτα



Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Το μυστήριο του Σταυρού είναι μυστήριο λύπης και χαράς. Πονάμε για τα Πάθη Του Κυρίου αλλά και χαιρόμαστε για μετά το Σταυρό που ακολουθεί η Ανάσταση Του.Την νύχτα του Πάσχα οι καρδιές των χριστιανών γεμίζουν χαρά. Πανηγυρίζουν για την αθανασία που τους χάρισε ο Θεός, για την συγχώρεση των λαθών και για την καινούργια ζωή που νίκησε το θάνατο.



ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ Β2

ΣΣ. Τα κείμενα των παιδιών είναι από την  εργασία που έκαναν στο μάθημα των θρησκευτικών που τους το διδάσκει η καθηγήτρια Ασπασία Αμβράζη.

1 σχόλια:

Lampros Lampinos είπε...

ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

Δημοσίευση σχολίου