Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ


ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Φέτος παιδιά από την B' και Γ' τάξη του σχολείου μας συμμετείχαν στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ όπου εφαρμόστηκε από τους καθηγητές της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας , με θέμα τη θάλασσα.

Μόλις μας ανακοινώθηκε ότι θα συμμετέχουμε και εμείς σε αυτό το πρόγραμμα η χαρά μας ήταν απερίγραπτη.

Αισθανθήκαμε μεγάλη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία έχοντας τις απαραίτητες προσδοκίες για το μέλλον…

Χωριστήκαμε σε ομάδες , κάνοντας βέβαια τις απαραίτητες προετοιμασίες και προεργασίες οι οποίες απαιτούνταν, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το αντικείμενο με το οποίο θα ασχολιόμασταν και για να εγκλιματιστούμε όσο πιο θερμά γινόταν.

Όταν τελειώσαμε την απαραίτητη εισαγωγή στο αντικείμενο , αρχίσαμε να ασχολούμαστε εντατικότερα και με κανονικούς πλέον ρυθμούς πραγματοποιώντας κάποιες εκπαιδευτικές εκδρομές σε καθορισμένα και συγκεκριμένα κέντρα στα οποία εφαρμόσαμε όλα αυτά τα οποία είχαμε διδαχτεί. Εκεί κάναμε πολλές έρευνες , εξερευνήσεις, ανακαλύψεις και βγάλαμε λογικά συμπεράσματα μέσα από πειράματα όπου κάναμε. Επίσης χωριστήκαμε και σε ομάδες που η κάθε μία ασχολιόταν με διαφορετικές δραστηριότητες , τις οποίες καθόριζαν συγκεκριμένα φύλλα εργασίας, δοσμένα και δομημένα από τους καθηγητές μας . Εφόσον τα τελειώναμε, η κάθε ομάδα έπαιρνε από μία σακούλα ψάχνοντας για να τη γεμίσει με όμορφα και παράξενα πράγματα που θα έβρισκε στην ακτή όπως κοχύλια και βότσαλα.

Μετά από κάθε εκδρομή επιστρέφαμε στο σχολείο αφήνοντας όλα αυτά που είχαμε μαζέψει με τόση αφοσίωση και ζήλο. Έπειτα καθόμασταν και συζητάγαμε για όλα αυτά που είχαμε δει και μας έκαναν μεγάλη εντύπωση , προξενώντας μας θαυμασμό…

Γενικά η ενασχόλησή μας με αυτό το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες που περιείχε και παρείχε μας έλκυσε ιδιαίτερα και μας τράβηξε πολύ την προσοχή και το ενδιαφέρον. Μας άρεσε πολύ που λάβαμε μέρος σε αυτό το είδος απασχόλησης και δραστηριοποίησης σχετικά με τη φύση. Μπορέσαμε να ευαισθητοποιηθούμε , να την καταλάβουμε και να την κατανοήσουμε καλύτερα.

Κυρίως όμως , τις επιπτώσεις, τις επιδράσεις και τις επιπλοκές που της προκαλούμε και ασκούμε πάνω της , εμείς , οι άνθρωποι. Αυτό μπόρεσε και πέτυχε , λόγω της καλής μας συνεργασίας, της ομαδικής μας εργασίας , δραστηριοποίησης, ενοποίησης και υποστήριξης .

Αυτό το πρόγραμμα ήταν μια ευχάριστη πηγή ασχολίας , πληροφόρησης και προβληματισμού για την καθημερινή μας ζωή… Μάθαμε πολλά από αυτό, όπως να έχουμε ωριμότητα και κριτική σκέψη πριν κάνουμε κάτι που θα έχει άσχημες επιπτώσεις στη φύση και τον εαυτό μας… Μάθαμε να αντιμετωπίζουμε τα πάντα με ρεαλισμό , σοβαρότητα και αυτοκριτική …

Είμαστε χαρούμενες λοιπόν που είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε και εμείς σε αυτό το πρόγραμμα έχοντας μάθει τόσα πολλά… Ελπίζουμε να ξανασχοληθούμε με κάτι παρόμοιο στο μέλλον και τόσο ευχάριστο όσο αυτό…

 

Ιωάννου Παναγιώτα - Τέγου Ωραιοζήλη-Ειρήνη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου