Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ


ΓΙΑΤΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΜΕ;



Φιλοσοφία … Μια λέξη που κρύβει μέσα της πολλά μυστικά!

Όλοι οι άνθρωποι όταν είναι σε μικρή ηλικία ζουν ανέμελα και δεν τους απασχολούν σημαντικά πράγματα. Μεγαλώνοντας όμως και κυρίως όταν φτάνουν στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας αρχίζουν να αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κόσμο γύρω τους. Αλλάζει ο τρόπος σκέψης και τους γεννιούνται νέες απορίες σχετικά με τη ζωή. Ένας έφηβος έρχεται ξαφνικά σε ένα «νέο κόσμο» ή μάλλον αυτός ο κόσμος πάντα υπήρχε όμως ο ίδιος τον έβλεπε με διαφορετικό τρόπο. Έτσι αρχίζει να τον εξερευνά και μέσα από την καθημερινή του συναναστροφή με το περιβάλλον και τον κοινωνικό περίγυρο, του τραβούν την προσοχή κάποια πράγματα και στην συνέχεια γεννιούνται πολλά ερωτήματα στα οποία ψάχνει να βρει απαντήσεις. Ερωτήματα όπως: Γιατί ζω; Υπάρχει Θεός; Ποιος δημιούργησε τον κόσμο; Από πού ερχόμαστε; Ποιος είναι ο προορισμός μας; Πού μπορώ να βρω την πραγματική ευτυχία; Τι είναι αγάπη; Τι είναι έρωτας; Υπάρχει μετά θάνατον ζωή; Είμαστε τα μόνα σημάδια ζωής σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα; Τι είναι ζωή; Όλα αυτά και άλλα πολλά θέτει ένας άνθρωπος στον εαυτό του και στους γύρω του. Όλους τους ανθρώπους σε κάθε άκρη της γης μας έχουν απασχολήσει τέτοια θέματα, άλλους σε μικρότερο και άλλους σε μεγαλύτερο βαθμό.


Μη βρίσκοντας όμως ικανοποιητικές απαντήσεις στα αναπάντεχα ερωτήματά του το άτομο προσπαθεί το ίδιο να δώσει κάποιες απαντήσεις με οδηγό την αλήθεια και την λογική. Έτσι γεννιέται η φιλοσοφία.


 
ΣΤΡΑΤΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

 

Το κείμενο αυτό είναι η απάντηση στο ερώτημα: ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ‘Η ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΝ; Η εργασία αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ (ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ).

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

polu kalo..mpravo!

Δημοσίευση σχολίου