Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ



ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Η "ΕΛΕΝΗ" 



Η Ελένη είναι η τραγική ηρωίδα που τιμωρήθηκε για την ομορφιά της και θεωρήθηκε υπεύθυνη για τον Τρωικό Πόλεμο, γεγονός που την έκανε μισητή στους Έλληνες. Στη ζωή της κυριαρχεί ο πόνος για το θάνατο αγαπημένων της προσώπων (μητέρα, αδέρφια), τον αποχωρισμό από τον άνδρα της, την απομάκρυνση από την αγαπημένη της πατρίδα και την παραμονή της στην Αίγυπτο για χρόνια, το γεγονός ότι ταυτίζεται με έναν καταστροφικό πόλεμο.

Τα κύρια γνωρίσματα της προσωπικότητας της που εμένα μου έχουν κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση και θα ήθελα να είναι γνωρίσματα και της δικής μου προσωπικότητας είναι:

• Φορτίζεται συναισθηματικά, νοιώθει έντονα τον πόνο, τη λύπη, τη χαρά, την αγωνία, το φόβο, όμως αντιμετωπίζει τα γεγονότα με υπομονή και κυρίως με αξιοπρέπεια. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν άλλους συναισθήματα και αν τα αφήνουν να φανούν για να μη τους θεωρούν οι άλλοι ψυχρούς και άπονους. Όμως είναι εξίσου σημαντικό να ελέγχουν τα συναισθήματα τους ώστε να μην αποδιοργανώνονται οι ίδιοι και ταλαιπωρούν τους άλλους.

• Σκέφτεται λογικά και η λογική την οδηγεί στη γνώση και, κατά συνέπεια, στην αλήθεια. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να παρασύρεται από αβάσιμες πληροφορίες, αλλά πρέπει με καθαρό νου να σκέφτεται και να αναζητά πάντα την αλήθεια.

• Είναι έξυπνη και ορθολογίστρια. Σκέφτεται και αξιολογεί μια κατάσταση και ψάχνει να βρει τις κατάλληλες λύσεις. Χρησιμοποιεί σωστά επιχειρήματα και κάνοντας επίκληση στη λογική, το συναίσθημα και το ήθος του συνομιλητή, μπορεί εύκολα να το πείσει να δεχτεί τις απόψεις της και να ενεργήσει σύμφωνα με τις επιδιώξεις της (περίπτωση Θεονόης). Όταν υπάρχει σημαντικός ρόλος, κααφεύγει ακόμαι και στο δόλο και την υποκρισία και εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες και τον ηθικό χαρακτήρα του συνομιλητή της (περίπτωση Θεοκλύμενου). Στη σημερινή εποχή αυτό το γνώρισμα είναι απαραίτητο για να επιβιώσει κάποιος σε οποιοδήποτε περιβάλλον σχολικό, φιλικό, επαγγελματικό.

• Διαθέτει πίστη, σταθερότητα και συνέπεια. Έχει ένα σύστημα αξιών που το ακολουθεί πιστά και έτσι είναι ευσεβής (όταν ικετεύει τη Θεονόη), δίκαιη, συνετή, τίμια, φιλότιμη, αξιοπρεπής. Όλο το διάστημα που έμεινε στην Αίγυπτο η Ελένη παραμένει πιστή στον άνδρα της, όπως απαιτεί ο κώδικας τιμής της εποχής. Όπως ακούω συνέχεια γύρω μου τόσο τα άτομα όσο και οι λαοί για να προκόψουν πρέπει να πιστεύουν σε ένα σύστημα αξιών. Οι αξίες αυτές καθοδηγούν ταα βήματα τους και δίνουν νόημα στη ζωή τους. Στη δική μου ζωή και στην ηλικία που βρίσκομαι βασικές αξίες είναι η φιλία, η αγάπη, η αλληλεγγύη, η τιμιότητα, ο σεβασμός στους μεγαλύτερους, η δικαιοσύνη και πολλά άλλα ακόμη. Αν όλοι οι άνθρωποι σεβόμαστε βασικές αξίες, τότε θα ζούμε σε καλύτερες κοινωνίες και θα νοιώθουμε ευτυχισμένοι. Η Ελένη, με τον τρόπο την παρουσιάζει ο Ευριπίδης, παρότι θεωρείται η υπαίτια για το θάνατο πολλών ανθρώπων, μας δημιουργεί θετικά συναισθήματα και προκαλεί το θαυμασμό για την προσωπικότητα της.

Ιππολύτη Μαλικούτη

Το κείμενο αυτό είναι η απάντηση στο ερώτημα: "Ποια γνωρίσματα της προσωπικότητας της Ελένης θα θέλατε να αποτελούν γνωρίσματα και της δικής σας προσωπικότητας". Η εργασία αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος των  ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ από ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ (ΕΛΕΝΗ).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου