Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ


ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΥΚΗΝΕΣ-ΝΑΥΠΛΙΟ

ΜΥΚΗΝΕΣ
Οι ανασκαφές άρχισαν το 1841 και συνεχίστηκαν το 1876 από τον Ερρίκο Σλήμαν που ανακάλυψε τον Ταφικό κύκλο Α’.Οι ανασκαφές που συνεχίστηκαν απέδειξαν ότι ο λόφος κατοικήθηκε τη Νεολιθική Εποχή και την ΄Υστερη Εποχή του Χαλκού και γνωρίζει μεγάλη ακμή (1350-1200π.Χ) δίνοντας το όνομά του στο Μυκηναϊκό πολιτισμό.
Αξιοθέατα
-Πύλη των Λεόντων: θαυμαστό μεγαλιθικό μνημείο,σύμβολο του βασιλικού οίκου των Μυκηνών.Στο υπέρθυρο ανάγλυφη παράσταση λιονταριών,από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής γλυπτικής.Θα σας ξαφνιάσει το υπέρθυρο που στηρίζει το τρίγωνο γλυπτό με τα δυο αντιμέτωπα λιοντάρια και ο μονόλιθος που ζυγίζει 18 τόνους!
-Κυκλώπεια τείχη:τείχη κτισμένα με ακανόνιστους ογκόλιθους,χωρίς τάξη,προβληματίζει η μεταφορά και τοποθέτησή τους εκεί.Θεωρούσαν ότι μόνο Κύκλωπες θα μπορούσαν να τα έχουν μεταφέρει εκεί.
-Ταφικός Κύκλος Α’: 6 βασιλικοί τάφοι.
-Ταφικός Κύκλος Β’: 14 λακκοειδείς τάφοι και άλλοι μικρότεροι.
-Ο θησαυρός του Ατρέα ή τάφος του Αγαμέμνονα.
-Το Ανάκτορο σε διάφορα επίπεδα στην κορυφή του λόφου.Διασώζονται μόνο τα θεμέλια και οι βάσεις των κιόνων.
-Αρχαιολογικό Μουσείο με χιλιάδες ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του Ερρίκου Σλήμαν και οι ανασκαφές που έγιναν από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά.

ΝΑΥΠΛΙΟ
-Πλατεία Συντάγματος:θυμίζει πιάτσα ιταλικού χαρακτήρα,παλαιότερα λεγόταν Πλατεία Πλατάνου-εδώ κράτησε όμηρους ο Κολοκοτρώνης τα παιδιά των αγάδων,μέχρι να του παραδώσουν το φρούριο.Εδώ και το τζαμί που επί  Καποδίστρια υπήρξε αλληλοδιδακτικό σχολείο.Το τριώροφο κτίριο με τις πέντε καμάρες ήταν το βενετσιάνικο οπλοστάσιο,σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο.Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας,κτίσμα του Μεσοπολέμου.Στην οδό Σταϊκοπούλου το Βουλευτικό,κτίριο που χρησιμοποιήθηκε ως πρώτο Κοινοβούλιο της Ελλάδας.
-Ο γύρος της Ακροναυπλίας: κάτω από το Παλαμήδι και πίσω από την Ακροναυπλία βρίσκεται η δημοφιλής παραλία της Αρβανιτιάς.Το 1779 οι Τούρκοι γκρέμισαν από εκεί πολλούς Αλβανούς γιατί σήκωσαν κεφάλι στο σουλτάνο.Ο περίπατος καταλήγει κάτω από τα< πέντε αδέλφια>,τα πέντε κανόνια της Ακροναυπλίας.
-Το Μπούρτζι αρμενίζει στη θάλασσα και απέναντι οι ακτές του Άστρους και της Νέας Κίου.Γαντζωμένο στη νησίδα των Αγίων Θεοδώρων,στη μέση του κόλπου κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας συνδεόταν με την Ακροναυπλία με αλυσίδα για να εμποδίζει την είσοδο των ανεπιθύμητων πλοίων.Οχυρώθηκε με κάστρο το 1470.Μετά την άφιξη του Όθωνα και με την καθιέρωση της θανατικής καταδίκης έγινε κατοικία του δημίου και των βοηθών του,οι οποίοι έβγαιναν μόνο για να εκτελέσουν κάποια καταδίκη με γκιλοτίνα.
-Το κάστρο του Παλαμηδίου,το όραμα του Βενετού Μοροζίνι.Είναι κτισμένο σε ύψος 216 μέτρα.Οχυρώθηκε από τους Ενετούς,το 1715 το κατέλαβαν οι Τούρκοι και το κράτησαν έως το 1822.Ήταν απόρθητο και το αποτελούσαν 8 προμαχώνες.Επικοινωνούσε μέσω γαλαρίας με την πόλη του Ναυπλίου.
-Οι τρεις οχυρώσεις της πόλης(Παλαμήδι-Ακροναυπλία-Μπούρτζι)φτιάχνουν μια πέτρινη φωλιά για όσους θέλουν να βιώσουν την ατμόσφαιρα της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας.Στο Παλαμήδι φτάνεις αφού ανέβεις τα 857 σκαλιά (κι ας λέει η παράδοση ότι είναι 999).
-Δείτε επίσης τον ανδριάντα του έφιππου Κολοκοτρώνη,την πλατεία Καποδίστρια με το άγαλμα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας,το Δικαστικό Μέγαρο την περιοχή των πεζοδρόμων,την πλατεία των Τριών  Ναυάρχων,το Δημαρχείο(ήταν το πρώτο Γυμνάσιο),το Πολεμικό Μουσείο(η πρώτη Σχολή Ευελπίδων), τον Άγιο Σπυρίδωνα(βγαίνοντας από την πλατεία Συντάγματος κι ακολουθώντας την οδό Καποδιστρίου-εδώ δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας το 1831).  
-Ποια ήταν η Ψωροκώσταινα;
Ήταν αρχόντισσα των Κυδωνιών,του Αϊβαλίου,Πανωραία Χατζηκώστα,σύζυγος πάμπλουτου Αϊβαλιώτη εμπόρου,που φημιζόταν για την ομορφιά της.Όταν οι Τούρκοι έκαψαν το Αϊβαλί,κατέληξε πάμφτωχη στο Ναύπλιο όπου προσπαθούσε να ζήσει ξενοπλένοντας.Σιγά σιγά εξαθλιώθηκε και άρχισε να ζητιανεύει.Στο λιμάνι την φώναζαν Ψωροκώσταινα.Η περήφανη γριά μια Κυριακή του 1826 είπε το περίφημο <δεν έχω τίποτε άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι και αυτό το γρόσι,αυτά προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι>και τα άφησε πάνω στο τραπέζι που είχε στήσει στην πλατεία του Ναυπλίου η Ερανική Επιτροπή.Αμέσως μετά από αυτό άρχισαν να πέφτουν βροχή πάνω στο τραπέζι λίρες και γρόσια!

Πηγή : Ανακαλύψτε τη Ελλαδα-Πελοπόννησος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

8a pame monoimeri auto einai pou metraei(nomizw)Prwta 8a pame mikines?

Ανώνυμος είπε...

8a htan kalo na kanete ena afieroma sto Mitropano mias kai pou pe8ane prosfata!

ΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ είπε...

Ενδιαφέρουσα η πρότασή σου! Θα μεταφερθεί στον αρμόδιο για τις μουσικές επιλογές να το φροντίσει.

ΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ είπε...

Ενημερωτικά σου γνωρίζουμε ότι αφιέρωμα στον Μητροπάνο έχει γίνει.

GAMER είπε...

dn to eixa prose3ei!ala ama 8elete mporw na to 3ana kanw h na kanw gia kapoio allo trogoudisth arki na mou peite pion 8elete!

Δημοσίευση σχολίου