Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΣΕ ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ!



ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ
Η αφίσα της ταινίας του 1960
Το «ζητείται ψεύτης» είναι θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά που κυκλοφόρησε το 1953. Την μεγάλη επιτυχία του έργου στο θέατρο ακολούθησε και η μεταφορά του στον κινηματογράφο την περίοδο 1960-61, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γιάννη Δαλιανίδη.
Η ταινία ασχολείται με τις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους, διακωμωδώντας μία από τις πτυχές της ελληνικής πολιτικής ζωής. Ο Ψευτοθόδωρος δηλώνει επαγγελματίας ψεύτης και έρχεται από το χωριό του στην Αθήνα για δουλειά. Μια καριέρα που βασίζεται στα ασύστολα και κραυγαλέα ψέματα τα οποία σκαρφίζεται, προκειμένου να δικαιολογεί τις απραγματοποίητες υποσχέσεις του βουλευτή προς τους ψηφοφόρους του.
Η αφίσα της ταινίας του 2010
Μισό αιώνα αργότερα, η ταινία ξαναγυρίστηκε και όπως φανερώνει η πολιτική κατάσταση της πατρίδας μας το έργο παραμένει επίκαιρο. Κατάσταση που δημιούργησαν τα διακομματικά ψέματα με σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου σε βάρος Ελληνικής κοινωνίας.
Στο «ζητείται ψεύτης» του 2010 έγινε διασκευή του κειμένου ώστε να αντανακλά την επικαιρότητα, χωρίς να προσβάλλει το κείμενο του δημιουργού του και να εξασφαλίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Η προσέγγιση του κειμένου γίνεται με έναν τρόπο που στοχεύει στο να μεταφέρει στην εποχή μας τα τεκταινόμενα, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνει το προφίλ των κεντρικών ηρώων, τους οποίους με οξυδέρκεια σκιαγράφησε ο Ψαθάς. Έτσι, ο Ψευτοθόδωρος της ταινίας, είναι ο δικός μας Ψευτοθόδωρος, αυτός με τον οποίο έχουμε αναπτύξει, εδώ και έτη, οικειότητα, ασχέτως αν κρατάει κινητό τελευταίας τεχνολογίας και όχι ακουστικό τηλεφώνου με κομμένο καλώδιο.
Πρωταγωνιστούν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης (είναι και σκηνοθέτης), Ζέτα Μακρυπούλια, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Άκης Σακελλαρίου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Τάσος Κωστής και Κλέλια Ρένεση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου