Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Η μηνιγγίτιδα προκαλεί


χαρακτηριστικά πρώιμα συμπτώματα

Βρεταννοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν πρώιμα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας και της σηψαιμίας που αυτή μπορεί να επιφέρει – ένα εύρημα που πιστεύεται ότι μπορεί να βελτιώσει την διάγνωση της νόσου και να αποδειχθεί σωτήριο σε πολλές περιπτώσεις.

Τα συμπτώματα αυτά είναι έντονος πόνος στα πόδια (που εμποδίζει το παιδί να βαδίσει ή να σταθεί), κρύα χέρια ή πόδια (όταν το παιδί έχει υψηλό πυρετό) και αφύσικο χρώμα στο δέρμα (πολύ χλωμό, μπλε ή σκούρο γύρω από τα χείλη) και αναπτύσσονται μέσα σε 12 ώρες από την μόλυνση με ένα επικίνδυνο βακτήριο - πολύ πριν εκδηλωθούν τα πιο κλασικά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας, όπως το δερματικό εξάνθημα, ο πονοκέφαλος, η δυσκαμψία του αυχένα, η ευαισθησία στο φως και οι διαταραχές συνειδήσεως.

«Οι γιατροί και οι γονείς θα μπορούν να αναγνωρίζουν τα παιδιά με αυτή την δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια σε πιο πρώιμο στάδιο και πριν αρχίσουν να είναι βαριά άρρωστα», είπε ο δρ Μάθιου Τόμπσον, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην Αγγλία.

Η μηνιγγίτιδα είναι η λοίμωξη των περιβλημάτων (μήνιγγες) του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Μπορεί να οφείλεται σε βακτήρια ή ιούς. Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι μια σχετικά ήπια κατάσταση, που συνήθως υποχωρεί σε διάστημα μίας εβδομάδας. Αντιθέτως, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πολύ πιο σοβαρή, διότι τα μικρόβια μπορεί να εισβάλλουν στο αίμα προκαλώντας σηψαιμία.

Η μηνιγγίτιδα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τον βήχα, το φτάρνισμα, το φιλί και την διαβίωση σε κλειστούς χώρους, όπως τα υπνωτήρια και οι στρατιωτικοί θάλαμοι. Το 5% έως 10% των πασχόντων από αυτήν χάνουν τη ζωή τους, συνήθως μέσα σε 24 έως 48 ώρες από την εκδήλωση των κλασικών συμπτωμάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες.

«Εάν τα παιδιά διαγνωστούν νωρίτερα στην πορεία της νόσου, είναι πιθανότερο να πάνε καλά, διότι θα μεταφερθούν ταχύτερα στο νοσοκομείο», εξήγησε ο δρ Τόμπσον.

Ο δρ Τόμπσον και οι συνεργάτες του ανέλυσαν ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι γονείς 448 παιδιών με βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Τα 103 από τα παιδιά τελικά πέθαναν από τη νόσο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 72% των παιδιών είχαν τα πρώιμα συμπτώματα της λοίμωξης. Τα περισσότερα δεν είχαν συμπτώματα τις πρώτες 4-6 ώρες από τη λοίμωξη, αλλά μέσα σε 24 ώρες έδιναν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Τα κλασικά συμπτώματα της νόσου δεν εμφανίσθηκαν παρά 13-22 ώρες έπειτα από τη λοίμωξη. Ο χρόνος που μεσολάβησε από τη μόλυνση έως τη μεταφορά στο νοσοκομείο ήταν 19 ώρες κατά μέσον όρο.

Όπως επεσήμανε ο δρ Τόμπσον, τα παιδιά με μηνιγγίτιδα δεν διαγιγνώσκονται σωστά στις μισές περιπτώσεις, επειδή στα πρώτα στάδια της λοίμωξης οι γιατροί συχνά την εκλαμβάνουν ως απλή λοίμωξη.

«Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία μας είναι αρκετά σίγουρα ώστε να προστεθούν στα διαγνωστικά κριτήρια της μηνιγγίτιδας», γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «The Lancet», όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη τους. «Αν και πρέπει να αποφευχθεί η υπονόμευση της σημασίας των κλασικών συμπτωμάτων, θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε σημαντικά τη διάγνωση εάν η έμφαση δινόταν στην πρώιμη αναγνώρισή της».

ΠΗΓΗ: In.gr, Reuters, The Lancet


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου