Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητοποίησης



ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ







Το βροχερό χειμωνιάτικο πρωινό της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου επισκέφτηκε η Περιβαλλοντική ομάδα συνοδευόμενη από τους καθηγητές Μήτσιου Αρετή, Λαμπαρδιά Ευγενία και Μακρογκίκα Ανδρέα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητοποίησης στην Βουλιαγμένη.



Στον οργανισμό αυτό της εκκλησίας μας υποδέχτηκαν ο πατήρ-Ευάγγελος και η ομάδα του για την υλοποίηση του βιωματικού προγράμματος «Κάτω στο γιαλό, κάτω στο περιγιάλι». Της γνωριμίας μας μέσα από την έρευνα πεδίου, με τα θαλάσσια παράκτια οικοσυστήματα και την τεράστια σημασία τους για τη ζωή μας, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις αιτίες που τα προκαλούν.

 


Παρακολουθήσαμε στην αρχή με ενδιαφέρον ένα video για τη θαλάσσια ζωή και τους οργανισμούς που ζουν εκεί και τη σημασία τους για τη ζωή μας. Συζητήσαμε με την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΑΕ για την καταστροφή του περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και ειδικότερα της θαλάσσιας περιοχής μας. Αναφερθήκαμε στις πετρελαιοκηλίδες των πλοίων, στα απόβλητα των εργοστασίων και των δικών μας από τα σπίτια μας. Προβληματιστήκαμε για τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τον ζωικό και φυτικό πλούτο, τη ζωή της θάλασσας.



Η βροχή δε μας σταμάτησε, διασχίσαμε το μονοπάτι που μας οδήγησε σε βραχώδη και μετά σε αμμώδη παραλία. Χωριστήκαμε σε ομάδες με συγκεκριμένη αποστολή για να εξερευνήσουμε τη θάλασσα της Βουλιαγμένης. Καταγράψαμε τις περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασίες, άνεμος, κατάσταση θάλασσας). Συλλέξαμε δείγματα από θαλάσσια φυτά και ζώα, όπως καβούρια, αχινούς, κοχύλια, ποσειδωνίες, φύκια και άλλα που ζουν εκεί. Εντοπίσαμε τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τα κατάλοιπα της κατανάλωσης.



Η επαφή αυτή με την φύση μας συνεπήρε. Αισθανθήκαμε ελευθερία και ξεγνοιασιά από το άγχος της καθημερινότητας. Νιώσαμε τις μυρωδιές και την καθαριότητα της φύσης.

Γυρίσαμε στο ΚΠΑΕ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου εξετάσαμε τους θαλάσσιους οργανισμούς με ηλεκτρονικά μικροσκόπια. Ήταν μια νέα εμπειρία με εικόνες και ερεθίσματα που θα μας μείνουν αξέχαστα. Εντυπωσιακότερη ήταν η εξέταση του αχινού, ο οποίος είχε στο σώμα του κάτι γαλάζιες τριχούλες, σαν μικρά ποδαράκια, αδιάκριτες με γυμνό μάτι.



Έπειτα φυσικά οι οργανισμοί επιστράφηκαν στη θάλασσα από τους συμμαθητές μας. Αργότερα σχηματίσαμε ένα κύκλο κάτω από το υπόστεγο και είπε ο καθένας μας ένα πράγμα που θα κάνει για να σταματήσει τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ήταν μια ευχάριστη και ωραία εμπειρία όπου είχαμε τέλεια συνεργασία και θα θέλαμε να συνεχίσουμε να επισκεπτόμαστε ανθρώπους και οργανώσεις που έχουν σχέση με το περιβάλλον και να κάνουμε ότι μπορούμε για να σώσουμε τον πλανήτη μας.


                                  



Καρτσάνης Δημήτρης- Ιωάννου Δημοσθένης- Καλούπης Δημήτρης- Βασιλόπουλος Νίκος- Βάσση Εύη Άννα- Τέγου Ωραιοζήλη- Γεωργούλας Σπύρος





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου