Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

A4


ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

Η Βασιλόπιτα είναι η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.

Το κόψιμο της Βασιλόπιτας γίνεται και τις άλλες μέρες του "Δωδεκαήμερου" των εορτών. Υπουργεία, γραφεία, σχολεία και σύλλογοι μπορεί να κόβουν βασιλόπιτες μέχρι και το μήνα Φεβρουάριο.

Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να την καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως "λύτρα" στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή. Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου).

Αυτή η παράδοση, λοιπόν, διατηρείται από χιλιάδες ανθρώπους μέχρι τις μέρες μας. Κάποιοι από αυτούς είμαστε και εμείς, τα παιδία του τμήματος Α4’. Στις 11Φεβρουαρίου την 5η διδακτική ώρα, με την παρουσία της υπεύθυνης του τμήματος Κας Κυριακής Χατζηγεωργίου κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα γεμάτοι χαρά ξενοιασιά και ευχαρίστηση.

Χρόνια πολλά καλή χρονιά, καλή πρόοδο με αγάπη υγεία και ευτυχία και … του χρόνου!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΟΥΔΗΣ Α4


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου