Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ



ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο επισκέφτηκαν οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου του σχολείου μας στις 27 Ιανουαρίου. Το κτίριο στεγάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, θεμελιώθηκε το 1855 από την Βασίλισσα Αμαλία και στέγασε το ελληνικό Κοινοβούλιο από το 1875 έως το 1932.

Η ιστορία που διδασκόμαστε στο σχολείο αναβίωσε μπροστά μας. Με τη βοήθεια μιας ξεναγού ταξιδέψαμε στα τελευταία χρόνια πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι τις πρώτες πολεμικές επιχειρήσεις κατά το 1940.

Γνωρίσαμε καλύτερα τα τελευταία χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μέσα από εικονογραφημένα χειρόγραφα, κράνη, πανοπλίες, όπλα και νομίσματα. Είδαμε το γραφείο του Αδαμάντιου Κοραή, το χάρτη της Ελλάδας του Ρήγα Φεραίου καθώς και κειμήλια, σύμβολα και σημαίες της Φιλικής Εταιρείας.

Πλουτίσαμε τις γνώσεις μας για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, θαυμάζοντας τις επιβλητικές προσωπογραφίες των Αγωνιστών του 1821, πολλά προσωπικά τους αντικείμενα, όπλα και τον εξοπλισμό τους.

Είδαμε προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια και των πρώτων βασιλέων της Ελλάδας, Όθωνος και Αμαλίας, καθώς και πολλά κειμήλια και σημαίες από ελληνικά και τουρκικά τμήματα από τους Βαλκανικού πολέμους, τη Μικρασιατική εκστρατεία και από τις επαναστάσεις στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

Το ενδιαφέρον μου τράβηξε ο κονδυλοφόρος με τον οποίο ο Ελ. Βενιζέλος υπέγραψε τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920 και το γραφείο του Χαρίλαου Τρικούπη καθώς επίσης και ο θρόνος του Όθωνα. Εντυπωσιακός ήταν ο πίνακας της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου και ο πολεμικός εξοπλισμός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος με παραξένεψε λόγω του μικρού μεγέθους του.

Το ταξίδι μας έφτασε στο τέλος του όταν φτάσαμε στην έκθεση με τις εθνικές και τοπικές ενδυμασίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, κοσμήματα, κεραμικά και έπιπλα ιστορικών προσώπων του 19ου αιώνα.

Κατά τη γνώμη μου, η πιο όμορφη στιγμή της ξενάγησης ήταν όταν μπήκαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής. Η αίθουσα αυτή ήταν πολύ εντυπωσιακή. Όταν καθήσαμε στις θέσεις όπου κάθονταν κάποτε οι σπουδαίοι προγονοί μας κυρίως οι πολιτικοί αισθανθήκαμε υπερήφανοι. Πληροφορηθήκαμε ακόμη ότι η αίθουσα εξακολουθεί να λειτουργεί για απονομές βραβείων και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Ήταν μια ευχάριστη και επικοδομητική εκδρομή. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο κρύβει πολλά μυστικά ακόμα τα οποία περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Η Ελληνική Ιστορία είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός τον οποίο όλοι οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν.!

Αφροδίτη Στρατή Γ4

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου