Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟ



 ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Στις 9 Φεβρουαρίου εορτάστηκε για έβδομη συνεχή χρονιά και σε περισσότερες από 60 χώρες η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, την οποία παρουσίασε η Δρ Βερόνικα Σαμαρά. Αυτή η μέρα έχει ως σκοπό την ενημέρωση εκπαιδευτικών και την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών.
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, συγκεκριμένα στο Συνέδριο που διεξήχθηκε στο ΤΙΤΑΝΙΑ ήταν παρόντες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος,  Ιερώνυμος, η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  Φώφη Γεννηματά, ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,  Μιχάλης Κοντογιάννης και ο Μανόλης Σφακιανάκης, προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
 Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα στατιστικά στοιχεία των καταγγελιών που έγιναν το 2009 προς τη Safeline, την Ελληνική ανοιχτή γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου και παράνομης συμπεριφοράς, που δείχνουν αύξηση κατά 149% συγκριτικά με τις αντίστοιχες καταγγελίες του 2008. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα στατιστικά δεδομένα από την πρώτη 4μηνη λειτουργία της Γραμμής Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, και τα οποία καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη των Ελλήνων για πρόληψη σε σχέση με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη ορθή χρήση του Διαδικτύου.
Ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης ανέφερε τις έρευνες που έγιναν για τα παιδιά που είναι εθισμένα στον κόσμο του Διαδικτύου και πως νοσηλεύονται πάνω από 30 έφηβοι στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού. Επίσης ένα πάνελ μαθητών από άλλα σχολεία διηγήθηκε δικές του ή φίλων του εμπειρίες για υποθέσεις που τους οδήγησαν στον εθισμό του Διαδικτύου. Μίλησε ακόμα για το cyberbullying το οποίο όλοι πρέπει να προσέξουμε και να δώσουμε βάση. Το cyberbullying ‘χρησιμοποιεί’ το Ίντερνετ ή άλλες συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα με σκοπό να βλάψουν άλλους ανθρώπους χρησιμοποιώντας τα προσωπικά δεδομένα (φωτογραφίες, βίντεο, κ.α.) εναντίον τους. Επιπλέον ορισμένοι cyberbullies μπορούν να στείλουν απειλητικά ή παρενοχλητικά μηνύματα στα θύματα, ενώ άλλες φήμες κινούν τους υπόλοιπους να πειράζουν και να ενοχλούν το στόχο με διάφορους τρόπους. Συνοψίζοντας, θα ήταν καλό αν όλοι μας προστατευόμαστε από τους κινδύνους του Διαδικτύου όσο καλύτερα μπορούμε και να μην μπαίνουμε σε ιστοσελίδες με βλάψιμο υλικό για εμάς και τους γύρω μας.
*Η ανοιχτή γραμμή της SafeLine, από τις 9:00 έως τις 16:00 τις εργάσιμες μέρες, είναι στη διάθεση σας και μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 2811391615 αν έχετε κάποιο παρόμοιο πρόβλημα.

 Ιωάννα Καρκάνη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου