Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΥΜΗΤΤΟΣ 1924


ΣΟΥΡΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΕΡΨΙΘΕΑ



Οι πρόσφυγες από τον Εύξεινο Πόντο έχουν "τακτοποιηθεί" στην ακατοίκητη και άγονη περιοχή της Άνω Γλυφάδας που μετονόμασαν σε "Νέα Σούρμενα", αφού οι περισσότεροι ήταν από την περιοχή των Σουρμένων.

Ο πόνος του ξεριζωμού, η αισιοδοξία για νέο ξεκίνημα και η αρχοντιά του πολιτισμού συνυπάρχουν στα πρόσωπα της φωτογραφίας. Σε λίγους μήνες, μόλις πήραν τους κλήρους γης, δημιούργησαν σύγχρονη ρυμοτομία φροντίζοντας για κεντρικό δρόμο- αγορά (Ιασωνίδου) και τέσσερα ελεύθερα τετράγωνα. Ένα για εκκλησία, ένα για σχολείο, ένα για πλατεία και ένα για το σύλλογο- κοινότητα!

Πίσω αριστερά είναι η περιοχή της Τερψιθέας, ακατοίκητη, κυριολεκτικά βοσκοτόπι. Εντάχθηκε στο σχέδιο το 1935 χωρίς ρυμοτομία που να υπηρετεί τον άνθρωπο. Οι υπάρχοντες κοινόχρηστοι χώροι, εκκλησίες, σχολεία, πλατείες και η αγορά βρίσκονται εκτός του αρχικού οικισμού. Μόνο οικόπεδα χαράκτηκαν. Τούρκικο μαχαλά σχεδίασαν και όχι Ελληνική πόλη που οργάνωσαν οι Πόντιοι.

ΣΣ. Η εικόνα προέρχεται από την πλούσια φωτογραφική συλλογή της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ που η ιστοσελίδα μας εξασφάλισε την άδεια να δημοσιεύει υλικό που σχετίζεται με την περιοχή μας.

ΥΓ. Η ιστοσελίδα προσκαλεί ακόμα και όσους διαθέτουν παλαιό φωτογραφικό (και όχι μόνο) υλικό από το σχολείο, την Τερψιθέα και την Γλυφάδα γενικότερα να μας το δανείσουν, για να το δημοσιεύσουμε. Να γνωρίσουμε και να συνθέσουμε την τοπική μας ιστορία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου