Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Καλλιτεχνική Απεικόνιση Μαθηματικών


Διαγωνισμός Imaginary

Ο διαγωνισμός Imaginary διοργανώνεται από την εφημερίδα «Το Βήμα» σε συνεργασία με το Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach. Εκφράστε τη δημιουργικότητά σας μέσα από τα μαθηματικά δημιουργώντας καλλιτεχνικές απεικονίσεις αλγεβρικών επιφανειών με το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα Surfer. Δεν χρειάζεται να έχετε υψηλές μαθηματικές γνώσεις. Μπορείτε να υποβάλετε ως και 10 διαφορετικές συμμετοχές, είτε προσωπικές είτε ομαδικές _ όπως, π.χ., μια εικόνα που θα φτιάξετε σε συνεργασία με τους φίλους ή τους συμμαθητές σας.
Πώς γίνεται
Οι αλγεβρικές απεικονίσεις δημιουργούνται από απλές εξισώσεις με τρεις συνιστώσες, x, y, z: όλα τα σημεία του χώρου που «λύνουν» την εξίσωση την οποία έχετε διαλέξει σκιαγραφούν ένα σχήμα. Για παράδειγμα, η εξίσωση x2 + y2 + z2 = 1 δίνει μια σφαίρα. Στη συνέχεια χρωματίζετε το σχήμα σας με τα χρώματα που προτιμάτε.
Ο διαγωνισμός απαιτεί κυρίως δημιουργικότητα και φαντασία αλλά και κάποιες μαθηματικές ικανότητες αν θέλετε να διατυπώσετε δικές σας εξισώσεις ή να αλλάξετε τους δεδομένους τύπους για να φτιάξετε την εικόνα που εσείς θέλετε. Οι ικανότητες αυτές έρχονται με την εξάσκηση. Στόχος του Surfer άλλωστε είναι να σας μάθει τα μαθηματικά σαν παιχνίδι.
Κατεβάστε το Surfer και ένα εγχειρίδιο οδηγιών κάνοντας κλικ στο: http://data.imaginary2008.de/surfer-setup.exe 
Αφού δημιουργήσετε την εικόνα σας, δώστε της έναν τίτλο και αποθηκεύστε την πατώντας το Save (εικονίδιο δισκέτα) που βρίσκεται κάτω δεξιά (format. png image). Την συμμετοχή σας στον διαγωνισμό την υποβάλετε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση imaginary@tovima.gr , το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Μην παραλείψετε να αναφέρετε τον μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιήσατε και τα στοιχεία σας.
Για όποιες απορίες επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση lalina@tovima.gr
Περισσότερες πληροφορίες και τα βραβεία στον ιστότοπο του διαγωνισμού:  Διαγωνισμός imaginary

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

KYRIE MAKROGGIKA EGW 3ERW NA KANW MONO THN
KARDOYLA TO ALLO DN TO 3ERW GIATI DN 3ERW TI EINAI

Δημοσίευση σχολίου