Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ


ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Το Μουσείο της Ακρόπολης επισκέφτηκαν οι μαθητές της δευτέρας και τρίτης τάξης του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου. Τα παιδιά ξεκίνησαν την εκδρομή γεμάτα αγωνία για φημισμένο μουσείο το οποίο θα επισκεπτόντουσαν. Στις 9 π.μ οι μαθητές επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο, ενώ λίγη ώρα αργότερα έφτασαν στην παραδοσιακή περιοχή της Αθήνας την Πλάκα ,όπου βρίσκεται και το Μουσείο της Ακρόπολης.
Αρχικά τα παιδιά συγκεντρώθηκαν απέναντι από το Μουσείο και επισκέφτηκαν το παρακείμενο αρχαίο θέατρο στου οποίου το κέντρο υπήρχε ο βωμός του θεού Διονύσου (Θυμέλη). Λίγη ώρα αργότερα κατευθυνθήκαμε προς το Μουσείο της Ακρόπολης. Φτάνοντας όλοι παρατηρήσαμε τη σπουδαία αρχιτεκτονικήτου που συνδιάζει τις κλασικές αντιλήψεις με τις σύγχρονες . Στη συνέχεια οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές χωριστήκανε σε ομάδες και οδηγήθηκαν από ένα ξεναγό στο εσωτερικό του μουσείου.
 Ο ξεναγός μας μίλησε για την τεράστια αξία του σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκε. Έδειξε την εξέλιξη των αρχαίων Eλλήνων στην έκφραση και την κίνηση των γλυπτών τους αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο τα δημιουργούσαν. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις καρυάτιδες του Ερεχθείου , οι οποίες συνδύαζαν τέλεια κίνηση και αρμονία . Τα αγάλματα που υπήρχαν στο εσωτερικό του Παρθενώνα αποτέλεσαν την τελειοποίηση της προσπάθειας των αρχαίων ελλήνων, για την κατασκευή αγαλμάτων τα οποία ήταν όμοια με τους ανθρώπους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αρχαίοι Έλληνες θαύμαζαν τον Ιπποκράτη και γι αυτό τον λόγο είχαν δημιουργήσει αναρίθμητα γλυπτά αφιερώματα (τάματα) αρκετά από αυτά υπάρχουν στο μουσείο, αλλά και φίδια τα οποία θεωρούνταν όχι μόνο τα ιερά ζώα του γιατρού, αλλά και αυτά που γνώριζαν τα μυστικά της αθανασίας. Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο ήταν η αρχαία Αθήνα που ανακαλύφθηκε με τις οικοδομικές εργασίες του Μουσείου και την βλέπαμε κάτω από τα πόδια μας καθώς περπατούσαμε σε ένα γυάλινο δάπεδο.
Η εκδρομή αυτή ήταν μια από τις πιο ωραίες και εντυπωσιακές επισκέψεις που έχει προγραμματίσει το σχολείο μας. Άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά και νέες γνώσεις οι οποίες θα μείνουν αξέχαστες.

ΜΑΡΙΑ- ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου