Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ


ΣΕ ΠΟΙΗΣΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

Διαχρονικά αγαπημένα τραγούδια σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη παρουσιάζει το Δημοτικό Ωδείο Γλυφάδας σε συναυλία που θα δοθεί στο θέατρο "Μελίνα Μερκούρη" (Ανατολικής Ρωμυλίας 123) την Κυριακή 13 Μαΐου στις 7.30 το απόγευμα. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν μουσικά σύνολα που θα τα απαρτίζουν καθηγητές και μαθητές του Ωδείου.
Ποιήματα του βραβευμένου με το ΝΟΜΠΕΛ λογοτεχνίας Οδυσσέα Ελύτη έχουν μελοποιήσει το σύνολο σχεδόν των κορυφαίων συνθετών όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζηδάκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Ηλίας Ανδριόπουλος, Νότης Μαυρουδής και Λίνος Κόκκοτος. 
Η ποίηση του Ελύτη εκφράζει τα συστατικά του νεοελληνικού τραγουδιού που είναι ο έρωτας, το έθνος και η επανάσταση με ένα λυρισμό που επίκεντρό του είναι ο άνθρωπος. Ο έρωτας εκδηλώνεται μέσω της φύσης, της θάλασσας και του φωτός. Για τον εθνικό προσανατολισμό επισημαίνει ότι "οφείλαμε να προβάλουμε τον τύπο του Ευρωπαίου-Έλληνα". Η επανάσταση του Ελύτη δεν περιχαρακώνεται. Την προσδιορίζει  "...όταν οι καιροί είναι σκοτεινοί και αυτό που του υπαγορεύουν είναι μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ορατότητα. Δεν μιλώ για τη φυσική ικανότητα να συλλαμβάνει κανείς τ' αντικείμενα σ' όλες τους τις λεπτομέρειες αλλά για τη μεταφορική, να κρατά την ουσία τους και να τα οδηγεί σε μια καθαρότητα τέτοια που να υποδηλώνει συνάμα την μεταφυσική τους σημασιολογία. 0 τρόπος με τον οποίο μεταχειρίστηκαν την ύλη οι γλύπτες της Κυκλαδικής περιόδου, που έφτασαν ίσια-ίσια να ξεπεράσουν τηv ύλη, το δείχνει καθαρά. Όπως επίσης, ο τρόπος που οι εικονογράφοι του Βυζαντίου επέτυχαν από το καθαρό χρώμα να υποβάλλουν το "θείο"."

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου