Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΑΛΕΞΗΣ ΤΖΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ



ΔΙΑΚΡΙΣΗ  ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 

 

Παρατήρησαν τα προβλήματα, επινόησαν λύσεις, δημιούργησαν καινοτόμες εφαρμογές. Οι ομάδες που διαγωνίστηκαν στον ελληνικό τελικό του Imagine Cup 2011, το διαγωνισμό καινοτομίας της MICROSOFT, απέδειξαν πως ακόμα και τα πιο δύσκολα ζητήματα είναι δυνατόν να έχουν μια τεχνολογική λύση.
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό ξεπέρασε τους 1000 φοιτητές στην Ελλάδα και τις 300.000 παγκοσμίως.
Την δεύτερη θέση την κατέλαβε η ομάδα Eclipsis, του NSF (Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών) στην οποία μετέχει και ένα δικό μας παιδί, ο Αλέξης Τζανετόπουλος απόφοιτος του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, του σχολείου μας.

 Το κείμενο που ακολουθεί είναι το ρεπορτάζ της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑ στο περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (τεύχος 584/14.5.20011) που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ του (περασμένου) Σαββάτου.

Βραβεία e-φευρετικότητας - Οι "Κυπελλούχοι" του 2011


2η θέση
Eclipsis: Εφαρµογή υποστήριξης πλοήγησης στο Διαδίκτυο για άτοµα µε προβλήµατα όρασης
Μέλη: Αλέξης Τζανετόπουλος, Φίλιππος Πρωτογερίδης, Δηµήτρης Στριπέλης
Κοινωνική δικτύωση µέχρι να πεις... facebook
 H εφαρµογή: Πρόκειται για µια εφαρµογή υποστήριξης του κοινωνικού δικτύου facebook, προσανατολισµένη στα άτοµα µε προβλήµατα όρασης. Στόχος της είναι να απλοποιήσει την πλοήγηση, συµβάλλοντας στην κοινωνικοποίηση των τυφλών µέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Η ιδέα: Η εφαρµογή προέκυψε όταν ο 12χρονος Βασίλης – που αντιµετωπίζει προβλήµατα όρασης – ζήτησε από τον Αλέξη να του δηµιουργήσει έναν λογαριασµό στο facebook. Συνειδητοποιώντας τα προβλήµατα, που προκύπτουν από την πολυπλοκότητα της αρχιτεκτονικής της σελίδας, ο Αλέξης αποφάσισε να δηµιουργήσει την εφαρµογή σε συνεργασία µε την οµάδα του. 

Πώς λειτουργεί: Η εφαρµογή δέχεται τα δεδοµένα από τη βάση του facebook και στη συνέχεια τα αναπαράγει στον χρήστη µε ήχο. Ουσιαστικά, διαθέτει ένα δικό της screen reader πλήρως τροποποιηµένο ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες κοινωνικής δικτύωσης του τυφλού ατόµου.
Υποστηρίζει επίσης αναγνώριση φωνής καθώς και συντοµεύσεις πληκτρολογίου, εξηγεί η οµάδα. «Για παράδειγµα, για να ακούσει ο χρήστης τα νέα µηνύµατα στον τοίχο του (wall), αρκεί να πατήσει την ανάλογη συντόµευση ή να πει τη λέξη "wall". Στο παρελθόν για να συµβεί κάτι τέτοιο ο τυφλός χρήστης θα έπρεπε να πατά 25 φορές το πλήκτρο Tab», συµπληρώνει ο Αλέξης.

Μελλοντικά σχέδια: «Δεν σταµατάµε µόνο στο facebook. Στόχος µας είναι να φτιάξουµε µια σουίτα για τυφλούς συνεχίζοντας µε twitter, YouTube και Wikipedia client», λέει η οµάδα, καθώς και να συνεργαστούν µε κέντρα εκπαίδευσης τυφλών. Συζητούν ήδη την εµπορική εκµετάλλευση της εφαρµογής και την παρουσίασή της σε διεθνή συνέδρια καινοτοµίας.

1 σχόλια:

μαλακιαμπλογκδενπειραζειημουνμικρος είπε...

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και στον Αλέξη Τζανετόπουλο ξεχωριστά που όπως διάβασα ήταν ο εμπνευστής του project ''Eclipsis''.

Δημοσίευση σχολίου